Wat is een neuslat?

Home » Blog » Wat is een neuslat?

In deze blog vertellen wij u graag meer over de neuslat en wat de voordelen zijn ten opzichte van een gewone glaslat of ventilatielat.

Wat is een neuslat?

Een neuslat is een hardhouten of accoya brede lat, die op de onderdorpel wordt geplaatst.
De lat heeft de vorm van een neus. Dus vandaar de naam neuslat.
De neuslat is er in verschillende lengtes, zo zijn er neuslatten met een lengte van:

NS15 = 1,5 cm.
NS20 = 2,0 cm.neuslatten
NS25 = 2,5 cm.
NS30 = 3,0 cm.
NS35 = 3,5 cm.
NS40 = 4,0 cm.
NS45 = 4,5 cm.
NS50 = 5,0 cm.
NS 55 = 5,5 cm.
NS60 = 6,0 cm.
NS65 = 6,5 cm.
NS70 = 7,0 cm.
NS80 = 8,0 cm.
NS 85 = 8,5 cm.

Wat is het voordeel van een neuslat?

Het grote voordeel van een neuslat ten opzichte van een gewone glaslat of ventilatielat is, dat een neuslat zorgt voor een veel betere afwatering van het regenwater.
Wanneer regenwater of condens op de onderdorpel komt, kan deze op ten duur gaan rotten en ontstaat er houtrot. Vaak is houtrot wel te repareren, maar als het hout te ver is aangetast en een houtrotreparatie niet meer mogelijk is, dan staat u voor een kozijnvervanging, die weer de nodige kosten met zich mee kan brengen.
Een neuslat zorgt voor een langere levensduur van uw buitenschilderwerk.

Hoe wordt een neuslat geplaatst?

Een neuslat wordt onderin de sponning geplaatst. Eerst worden er kunstof stelblokjes geplaatst, waarop vervolgens de neuslat wordt geplaatst. De neuslat moet ca. 5 mm. buiten de onderdorpel uitsteken, zodat er een goede ventilatie plaatsvindt.neuslat plaatsen

Tevens is het van belang dat de neuslat 8 mm. korter afgezaagd wordt dan de sponningsbreedte. Aan ieder kant blijft dan een ruimte van 4 mm. over. Deze ruimte wordt later opgevuld met een elastische beglazingskit. Dit wordt zo geplaatst, om er voor te zorgen dat het hout nog de mogelijkheid heeft om te “werken” (krimpen en uitzetten).

 

Wat is de beste neuslat?

Wij adviseren om gebruik te maken van een neuslat die gemaakt is van Accoya hout.
Accoya hout is een chemisch bewerkte houtsoort, die verkregen wordt door acetylering van snelgroeiend naaldhout dat in niet-tropische streken groeit. Dit wordt chemisch verduurzaamd met azijnzuuranhydride. Hierdoor krijgt het hout kenmerken die voorbij gaan aan hardhout en zorgen voor een zeer lange levensduur.
Wij prefereren accoya neuslatten boven meranti neuslatten, omdat er soms toch nog vochtwerking is in meranti, waardoor de verf op de neuslat los gaat bladderen. Accoya neuslatten hebben een levensduur van +50 jaar.

Wilt u meer weten over glas plaatsen of vervangen?
Dan verwijzen wij u graag door naar onze IJsselglas website.

Posted on