Binnenschilderwerk hoe vaak doe je dat?

Doe je het binnenschilderwerk één keer in de 10 jaar of moet ik vaker het binnenschilderwerk van mijn woning doen? Binnenschilderwerk hoe vaak? Wij vertellen u het graag, want alles valt of staat met een goed verfsysteem.

Wat is een verfsysteem?

Een verfsysteem is een volgorde van werkzaamheden die je uitvoert bij schilderwerk. Met een verfsysteem gaat u eerst de ondergrond behandelen. Vervolgens bouwt u dan langzaam laag voor laag een goede ondergrond voor uw binnenschilderwerk.

Binnen de schildersbranche wordt een verfsysteem uitgedrukt in codes. Zo staat er voor elke ondergrond een bepaalde systeemcode. OHD52 is een code voor hout binnen, waarbij er 2x bijgewerkt wordt met grondverf en 1x geheel afgeschilderd wordt met dekverf. OHD53 heeft een uitgebreidere behandeling en geeft een langere levensduur dan OHD52.

Met een goed verfsysteem kan het binnenschilderwerk jaren mee

Maar wat is een goed systeem? 

Een goed verfsysteem ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

  • Eerst gaat u plaatselijk het verweerde hout verwijderen door schrapen, afbranden, afföhnen of afbijten
  • Dan gaat u de losse stopverf of kit verwijderen
  • Intakte lagen gaat u nu reinigen en geheel schuren
  • Dan brengt u plaatselijk 1 laag grondverf aan, vergeet hierbij niet de sponningen waaruit de stopverf of kit is verwijderd
  • Nu gaat u plaatselijk plamuren, aanstoppen (stopverf) en afkitten
  • U brengt nu 1 laag grondverf aan
  • En lakt het geheel af met 1 laag dekverf

Nu wil niet zeggen dat bovenstaand systeem (OHD53) het beste verfsysteem is. Een ervaren schilder kijkt altijd naar de huidige staat van het schilderwerk en kan op basis daarvan een goede inschatting maken van welk verfsysteem in uw situatie het beste is voor een lange levensduur.

Binnenschilderwerk hoe vaak? Afhankelijk van de ruimte

Hoe vaak het binnenschilderwerk moet gebeuren is ook afhankelijk van de ruimte.
Een houten kozijn in een badkamer zal eerder verfscheuren vertonen dan een houten kozijn in een woonkamer. Het binnenschilderwerk in de badkamer zal dan eerder aan de beurt zijn dan de woonkamer. Vocht en temperatuurverschillen spelen een belangrijke rol hierin.

En wat dacht u van de keuken? Door eventuele vet spatten op uw muur is een keukenmuur eerder toe aan een schildersbeurt dan een muur op een slaapkamer.

Ook de lichtinval in een ruimte is van invloed op het behoud van het binnenschilderwerk. Bij muren waar de hele dag de zon op staat, zal het schilderwerk minder lang mee gaan.

Binnenschilderwerk hoe vaak? Afhankelijk van gezinssamenstelling kind verft

Binnenschilderwerk in een gezin met jonge kinderen is vaak eerder aan de beurt, dan in een gezin met alleenstaande ouders. Jonge kinderen spelen vaak in huis en een muur of kozijn is dan eerder beschadigd, dan in een gezin met alleenstaande ouders.
Gelukkig is er een afboenbare latex op de markt waardoor eventuele spontane tekeningen van kinderen op de muur makkelijk te verwijderen is.

Binnenschilderwerk hoe vaak? Afhankelijk van rookgedrag

Rookt u thuis binnen? Of staat u buiten een sigaret te roken?
Als er binnen gerookt wordt zijn muren, plafonds en kozijnen vaak na enkele maanden al geel verkleurd. Dat is jammer, want van de oorspronkelijk kleur is dan weinig meer over. Daarnaast tast nicotine de geschilderde materialen aan, waardoor vaker schilderen sowieso een must is.

Veranderen van kleur of stijl

Wanneer u voor het eerst in uw woning gaat wonen. binnenschilderwerk Schildert u de kozijnen en wanden in een kleur die u op dat moment mooi vindt. Stijlen veranderen in de loop der jaren en wekelijks ziet u de leuke televisieprogramma’s voorbij komen, waarin de kamers geschilderd en gestyled worden volgens de laatste trends. Het kan dan weer gaan kriebelen om ook uw woonkamer of slaapkamer aan te pakken met nieuw binnenschilderwerk. En alleen al één wand een andere kleur geven, geeft al gauw een heel andere look in uw kamer.  Ook een ander behang kan uw kamer helemaal opfleuren.

Korting op binnenschilderwerk

Veel schildersbedrijven geven in de winterperiode korting op binnenschilderwerk (maar ook op behangwerk, sauswerk, scan aanbrengen, spuitwerk). Logisch, want in de winterperiode (met het regenachtige weer in Nederland) wordt er veel minder buiten geschilderd. Schildersbedrijven hebben over het algemeen meer buitenklussen in hun orderportefeuille dan binnenwerk gedurende het jaar en daardoor geven zij graag korting aan klanten om het binnen schilderen te stimuleren.

Posted on