Zwarte lekstrepen op schilderwerk

Home » Blog » Zwarte lekstrepen op schilderwerk

Heeft u ook zwarte strepen op uw nieuwe schilderwerk?

Wat een lelijk gezicht is het hè? Zwarte lekstrepen op uw nieuwe schilderwerk.
Wij leggen u graag u hoe deze zwarte lekstrepen op uw schilderwerk ontstaan èn wat u eraan kunt doen!

lekstrepen op schilderwerk

TIP!
Was uw ramen voordat de schilder komt! Dit voorkomt vervuiling in uw nieuwe schilderwerk!

 

Oorzaak zwarte strepen op schilderwerk

Zwarte strepen op het schilderwerk (lekstrepen) worden veroorzaakt door vervuiling die met regenwater over het schilderwerk heen spoelt. Deze zwarte strepen zijn vaak te zien op onderdorpels, stapeldorpels en balustrades.

De vervuiling is afkomstig van liggende delen, zoals screens, zonweringen en bovenzijde van balustrades. De vervuiling kan ook afkomstig zijn van beglazing of van onbehandelde metalen, zoals zinken dakgoten en aluminium glaslatten. Woont u in een gebied met veel luchtvervuiling en industrie? Dan heeft u meer kans op deze zwarte strepen op uw schilderwerk.

Hoogglanslak is gevoeliger voor lekstrepen

Zwarte strepen op het schilderwerk ontstaan voornamelijk op hoogglanslakken, omdat deze een lage oppervlaktespanning hebben. Regenwater loopt als druppels over het oppervlak. Vaak lopen de druppels bij hoogglanslak samen op een spoor en tekenen zich af als een vuilstreep. De vervuiling dringt in de poriën en droogt op. Dit gebeurd vooral bij verflagen die nog niet volledig zijn door gehard. Hoe verser de verflaag, hoe gevoeliger deze is voor lekstrepen!

Waarom haast geen zwarte strepen op zijdeglans lakken?

Bij halfglans- of zijdeglanslakken is de oppervlaktespanning hoger en spoelt het regenwater als een vlakke film over het oppervlak. Het vuil dat met het regenwater wordt meegevoerd verdeelt zich egaal over het oppervlak, waardoor niet opvalt dat het schilderwerk vervuild is.

Droogt de verf langzaam op? Dan meer kans op vervuiling!

Alkydharsverven zijn, ongeacht het merk, gevoelig voor vervuiling. Dit komt omdat alkydharsverven relatief langzaam doordrogen, met name bij lagere temperaturen. Een dag na het schilderen is de verf wel droog, maar nog “zacht”en daarmee gevoelig voor vuil dat aan de verffilm kleeft en “indroogt”.

Tip: was uw ramen voordat de schilder komt!

Wanneer u uw ramen wast voordat er geschilderd gaat worden, voorkomt u al een deel van de vervuiling op uw verse schilderwerk! Zo kunt u extra lang genieten van uw schilderwerk en beperkt u directe vervuiling in uw nieuwe schilderwerk! Ook is het belangrijk om uw schilderwerk regelmatig schoon te maken, zo verminderd u de kans op zwarte lekstrepen.

Hoe verwijder ik de zwarte lekstrepen op mijn schilderwerk?

Wanneer het om een lichte vervuiling gaat, is reinigen met leidingwater en een huishoudelijk reinigingsmiddel vaak al voldoende.
Bij hardnekkige vervuiling wordt een sterker reinigingsmiddel aanbevolen, bijvoorbeeld Dasty Ontvetter / Cilit Bang Power Ontvetter of soortgelijke ontvetters. Deze middelen reinigen eenvoudig het oppervlak, zonder aantasting van de verf. Belangrijk is wel dat na de behandeling het schilderwerk met schoon water wordt afgenomen!

Posted on