Wat is een schrobvaste muurverf?

Home » Blog » Wat is een schrobvaste muurverf?

Wat is een schrobvaste muurverf?

Schrobvaste muurverf is een muurverf die afwasbaar / afboenbaar is zonder dat de verf beschadigd of gaat glansen.
Ideaal, zult u denken! Wat worden muren in de hal toch vaak vies van bijvoorbeeld een hond die met z’n vacht erlangs loopt, of wat dacht u van de wand in de keuken! Vet- of kookspetters tegen de muur, die altijd maar lastig te verwijderen zijn. Oók met een kleine Picasso in huis, is het fijn dat u de muren weer schoon kunt krijgen! kind verft

Waar wordt schrobvaste muurverf gebruikt?

Een schrobvaste muurverf wordt vaak gebruikt op wanden in keukens, gangen, badkamers, woonkamers, maar ook op wanden bij scholen, kinderdagverblijven, horecazaken, zorginstellingen, ziekenhuizen of bedrijven waar levensmiddelen worden verwerkt of geproduceerd.

En muurverf die schrobvast is, kan alleen aangebracht worden op minerale ondergronden, zoals beton, stucwerk, schuurwerk, gipsplaten, metselwerk, glasweefsel, glasvlies en bestaande goed hechtende (muurverf)lagen en structuurpleisters.

Verschillende soorten schrobklasses

Een schrobklasse geeft aan hoe hoog de bestendigheid van de verflaag tegen vervuiling is. Deze eigenschap wordt in de DIN EN 13300 ingedeeld in klassen van 1 tot 5 (klasse 1 = hoogste kwaliteit). Met deze norm wordt zekergesteld, dat binnenverflagen met latexverven voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, zoals schuur- en waterbestendigheid.

Schrobklasse 1

Deze schrobklasse wordt vaak toegepast op wanden in ruimtes die heel vaak gereinigd worden. Een muurverf met een schrobklasse 1 kan echt wat vuil aan en de vlekken kunnen over het algemeen heel goed verwijderd worden.

Schrobklasse 2

Heeft u wanden die niet zo vaak gereinigd hoeven te worden, dan volstaat schrobklasse 2 prima.

Schrobklasse 3-5

Muurverf met een schrobklasse 3 of lager wordt ook wel afwasbare muurverf genoemd. Afwasbare muurverf bevat meer goedkope bindmiddelen en zal aanzienlijk lastiger zijn om schoon te maken. Ook kan de muurverf aangetast worden als deze schoongemaakt wordt.

Een muurverf met schrobklasse 1 door ons uitgelicht: Sigmapearl clean matt Sigmapearl Clean Matt

 • Uitstekend reinigbaar
 • Uitstekend bestand tegen opglanzen
 • Schrobklasse 1 volgens NEN EN 13300
 • Dekkingsklasse 2, zeer goede dekking
 • Bestand tegen de meest voorkomende (professionele) reinigingsmiddelen
 • Geringe vuilabsorptie
 • Zeer mooie afwerking, zeer goede vloei
 • Uitstekende verwerking
 • Goed verspuitbaar

Reiniging Sigmapearl Clean Matt

Na een maand doordrogen is Sigmapearl Clean Matt optimaal te reinigen. De meeste verontreinigingen kunnen verwijderd worden met lauw water en een zachte doek.

Gebruik Sigmapearl Cleaner in geval van hardnekkige verontreinigingen, zoals wijn, ketchup en koffie. Verwijder deze hardnekkige verontreinigingen zo spoedig mogelijk. Sigmapearl Cleaner is succesvol getest op het verwijderen van een groot aantal verontreinigingen. Mogelijk zijn bepaalde hardnekkige verontreinigingen moeilijk te verwijderen, deze kunnen dan enigszins zichtbaar blijven.

Werkwijze Sigmapearl Cleaner

 • Spuit een ruime hoeveelheid Sigmapearl Cleaner op de verontreiniging en laat het circa 10 seconden inwerken.
 • Verwijder vervolgens de verontreiniging met een zachte doek en was na met leidingwater.
 • Herhaal de behandeling als het gewenste resultaat niet is bereikt.

Werkwijze Sigmapearl Cleaner op vethoudende vlekken, zoals vetkrijt en lippenstift

 • Verwijder de verontreiniging door te deppen met een zachte doek en plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of olijfolie.
 • Spuit daarna een ruime hoeveelheid Sigmapearl Cleaner op de olieresten en laat het circa 10 seconden inwerken.
 • Verwijder vervolgens de olieresten met een zachte doek en was na met leidingwater.
 • Herhaal de behandeling als het gewenste resultaat niet is bereikt
 • Aandachtspunten: Geen microvezel doek gebruiken in verband met de schurende werking van dit materiaal.

Een bekrassing met ballpoint kan niet verwijderd worden. Het gaat hier namelijk om een mechanische puntbelasting, waardoor het verfoppervlak beschadigd wordt. Een belasting met metalen voorwerpen (metalstriping) leidt tot niet verwijderbare strepen. Voor intensief belaste wanden, zoals gangen en lokalen van scholen, wordt bij voorkeur Sigmapearl Clean Satin geadviseerd.

Uiteraard zijn nog een aantal goede muurverven beschikbaar met een schrobklasse 1. Laat u goed adviseren door uw schilderbedrijf, zodat u lang kunt genieten van het sauswerk in uw pand!

Posted on