Buitenschilderwerk hoe vaak?

Het buitenschilderwerk van een woning is een behoorlijke klus. Als bewoner kun je hier best tegenop zien. En hoe vaak moet het buitenschilderwerk eigenlijk gebeuren van je woning?

Voor het onderhoud van de kozijnen, ramen en deuren is wel belangrijk dat het schilderwerk in een goede conditie blijft. Je wilt immers geen houtrot krijgen!

In deze blog leggen wij je uit hoe vaak je het beste het buitenschilderwerk van je woning kunt (laten) doen.

Meerjarenonderhoudsplan

Eigenlijk moet je het buitenschilderwerk van je woning zien als een meerjarenonderhoudsplan, waarbij je de eerste keer dat je de woning gaat schilderen en in topconditie brengt, als basisjaar ziet.

Hieronder leggen wij je uit hoe een meerjarenonderhoudsplan eruit ziet. Op die manier weet je precies hoe vaak het buitenschilderwerk van je woning aan de beurt is.

Bouwdeel

2018 2019 2020 2021 2022 2023

 

2024 2025

 

2026 2027 2028
Dekkend schilderwerk B C H C H

Basisjaar buitenschilderwerk (B)

Bij een basis schilderbeurt zorgt je ervoor dat alle bouwdelen weer op een voldoende technisch en esthetisch verfniveau zijn. Bij deze basisbeurt wordt je schilderwerk weer in een topconditie gebracht. Dit is dan je startpunt voor een meerjarenonderhoudsplan.
Drie jaar na het basisjaar is er een tussentijdse controle nodig.

Tussentijdse controle buitenschilderwerk (C)

Buitenschilderwerk waarbij de ondergrond van hout is, adviseren wij om het schilderwerk tussentijds te inspecteren op eventuele beschadigingen en/of andere gebreken, die de verwachte levensduur van het verfsysteem korter kunnen maken.

Een kozijn of een deur kan al gauw een beschadiging oplopen en het is wel belangrijk dat dit hersteld wordt. Ook is het belangrijk om onderdorpels en tussendorpels na te kijken op beschadigingen. Tijdens deze tussentijdse controle kun je plaatselijk het schilderwerk herstellen, zodat de verf weer de oorspronkelijke laagdikte krijgt.

Herschilderen (H)

Ongeveer 2 jaar na de tussentijdse controle is vaak nodig om je woning weer te laten schilderen. Uiteraard hangt dit wel af van welke verf je hebt gebruikt. Soms is het nodig om eerder het schilderwerk bij te werken en soms kan het nog best een jaartje wachten.
Herschilderen betekent dan over het algemeen dat loslatende verflagen of kit verwijderd worden. Vervolgens wordt het schilderwerk tweemaal bijgewerkt, waarna het geheel weer afgeschilderd wordt.

Optimale bescherming tegen minimale kosten

Voor een optimale bescherming tegen minimale kosten is het belangrijk dat je dus tussentijds je schilderwerk laat controleren op eventuele gebreken. Wacht niet totdat de bestaande verflagen helemaal verweerd zijn, want dan kan er houtrot ontstaan.

Met het juiste verfsysteem en periodiek onderhoud van je schilderwerk heb je veel langer plezier van het buitenschilderwerk!

Gratis verfinspectie

Bij een verfinspectie wordt je woning geïnspecteerd op eventuele gebreken. Er wordt dan een advies uitgebracht om het schilderwerk weer in een goede staat te krijgen, zodat dit als basisjaar kan gelden voor je eigen meerjarenonderhoudsplan. Op die manier weer je precies hoe vaak het buitenschilderwerk van je woning aan de beurt is.

 

Wil je een gratis verfinspectie bij Roorda Schilders aanvragen? Klik dan HIER 

gratis verfinspectie

 

 

 

 

 

 

Posted on