7 tips van uw vakschilder

om de levensduur van uw buitenschilderwerk te verlengen

Het schilderen van uw woning is een behoorlijke klus. En ongeacht of u deze klus zelf uitvoert of laat uitvoeren, het is een klus waar de meesten van ons eigenlijk niet op zitten te wachten.

De ervaring leert dat de meeste woningen 2 tot 3 jaar te laat weer een buitenschilderwerk beurt krijgen. Dat maakt een schilderbeurt onnodig duur of kostbaar in tijd.

Wist u dat u de levensduur van uw buitenschilderwerk makkelijk kunt verlengen? Wij geven u 6 eenvoudige tips!

#1 Grote voorjaarsschoonmaak ook buiten

De eerste zonnestralen en het begint te kriebelen. We gooien ramen en deuren open (heel goed om even extra te ventileren) en we beginnen met de grote voorjaarsschoonmaak. Maar waarom doen we dit alleen binnen?

De grote voorjaarsschoonmaak zouden we juist ook buiten moeten doen. De woning van top tot teen eens lekker poetsen, ook aan de buitenkant, zal vooral bijdragen aan de levensduur van uw buitenschilderwerk. En dat bespaart in de kosten.

Reinig het schilderwerk altijd met schoon water.

#2 Maak altijd uw kozijnen schoon bij het lappen van de ramen

Als u de kozijnen schoon houdt, is de kans op problemen stukken kleiner. Maak er een gewoonte van om ook uw kozijnen even goed te reinigen met schoon water als u uw ramen gaat lappen.

Verwijder algen, mos, vogelpoep en klimplanten.

De kwaliteit van de verf blijft langer goed. Dat komt de elasticiteit ten goede, waardoor er minder snel scheurtjes en gaatjes ontstaan. En daarbij voorkomt u dat verflagen gaan afbladderen of verpoederen.

#3 Maak uw goten schoon en controleer de regenafvoer

Zorg voor schone dakgoten en controleer de regenafvoer op eventuele vorstschade. Lekkage door verstopte dakgoten of slechte regenafvoer, brengt de nodige problemen met zich mee.

Hoe goed uw buitenschilderwerk ook is gedaan, uw woning heeft te maken met weer en wind. De meeste woningen hebben een zogenoemde ‘weerkant’, de kant van het huis die het meeste te verduren heeft.

Stelt u zich eens voor wat het met uw schilderwerk kan doen als er een continue, kleine ‘lekkage’ is?

#4 Spinnentijd

De spinnentijd is de tijd van het jaar waarin we weer overal vlekken zien op de kozijnen met allemaal kleine zwarte stipjes. Binnen in uw woning maakt u deze plekjes schoon. En dat doen we buiten natuurlijk ook.

Spinnen poep kan de verf aantasten en ervoor zorgen dat uw woning weer sneller toe is aan een grote onderhoudsbeurt.

#5 Controleer uw kit

Controleer zowel de kitranden binnen als buiten. Is er ruimte ontstaan en sluiten de kitvoegen niet meer netjes aan? Dan is de kans groot dat water of viezigheid voor problemen gaat zorgen.

Oh en dan houdt de natuur ons ook nog weer bezig. Wist u bijvoorbeeld dat slakken dol zijn op kit? We noemen dat slakkenvraat, slakken die uw kit opeten.

Zijn de kitranden in uw kozijnen aangetast? Dan zijn uw kozijnen en ramen slecht beschermd tegen houtrot. Maar er kunnen ook andere problemen ontstaan, zoals het lek slaan van uw ruiten.

Controleer daarom af en toe of de kitrandjes nog netjes zijn. Zo niet? Voorkomen is beter dan genezen. Direct even een nieuwe kitrand (laten) leggen om erger te voorkomen.

#6 Controleer zelf uw woning

Controleer zelf of er geen barsten of scheurtjes in het schilderwerk zijn ontstaan. Vooral op de delen waar wel eens water op blijft liggen, zoals de onderdorpels zijn belangrijk om te controleren. Scheuren en barsten geven aan dat het tijd is voor een bijwerkbeurt, omdat de verf zijn elasticiteit is verloren.

Controleer of er sprake is van verpoedering van de verf. Wrijf met uw hand over het schilderwerk. Ziet u poeder of krijt aan uw hand, dan is het tijd voor een schilderbeurt.

#7 Jaarlijkse professionele verfinspectie

Door jaarlijks in het voorjaar een gratis verfinspectie uit te laten voeren en het schilderwerk bij te (laten) werken waar dat nodig is, stelt u een totale schilderbeurt al snel een aantal jaren uit.

U wilt toch ook graag zo lang mogelijk genieten van uw woning en het buitenschilderwerk?

Dat levert u tijd, geld en optimaal genieten van uw woning op. Dat lijken ons al 3 prachtige redenen om direct uw gratis verfinspectie aan te vragen 🙂

Verleng de levensduur van uw schilderwerk en vraag vandaag nog een gratis verfinspectie aan bij Roorda Schilders uit Kampen.

Posted on